Page 98 - 04_05_2021
P. 98
dosug_04-2021 20.04.2021 8:03 Page 98
територія смаку
ВАРЕНИКИ З ГРЕЧКОЮ
ПІД СПІВИ У СТАРИХ ПЕТРІВЦЯХ
«УКРАЇНСЬКИЙ ГАСТРОТУР» З ЛІЛІЄЮ РУБАН І ТЕТЯНОЮ ІВАНЮК
Що ви очікуєте від звичної української страви? Мабуть, лише гарного приготування
та цікавої подачі. Чи можна здивувати вас варениками? Мене нещодавно здивували:
я побачила чимало вареників. Тому ділюсь з вами враженнями та навіть рецептом
Які вареники вам до вподоби?
Вареники є візитівкою української кухні, це одна з основних тра-
диційних страв. Та в кожному регіоні є свої тонкощі в їх приготу-
ванні, свої смаки до начинок та тіста. Навіть одні й ті ж самі варе-
ники у різних господинь можуть дуже відрізнятись, бо кожна
покладе всередину щось за своїм смаком і приготує так, як полюбляє
її родина. Але ви ніколи не сплутаєте український вареник з італій-
ськими равіолі або монгольськими мантами, хоч за принципом при-
готування ці кулінарні вироби схожі та є дальніми родичами. Зараз
вареники з картоплею, сиром, капустою є майже буденною стравою.
Їх навіть не потрібно ліпити, можна купити заморожені та просто
закинути в окріп. Але раніше це була особлива, іноді святкова страва.
Ліпити вареники збирались гуртом, а кожна подія потребувала особ-
ливого рецепту їх приготування. Наприклад, на Святвечір є обов’яз-
ковими вареники з тушкованою квашеною капустою, а вареники з
сиром та картоплею повинні бути на столі у неділю та на свята. Деякі
поєднання в традиційних начинках є несподіваними для нас зараз,
але тим цікавіше робити кулінарні відкриття. Тож ми з кумою також
вирішили навчитись готувати вареники за українською традицією і
попрямували задля цього до села Старі Петрівці, що під Києвом.
Співоча кухня
Ми з кумою приїхали не кудись, а прямісінько до творчих людей,
що знаються на традиціях української кухні, у село Старі Петрівці.
Привітні господині нас зустріли на вході у двір з чарками та хлі-
бом-сіллю. Тетяна Яременко, художній керівник аматорського театру
пісні і танцю «Серпанок», одразу познайомила нас з усім колекти-
вом. Ми зайшли в хату, і залунала пісня «Зеленеє жито, зелене» в
їхньому живому виконанні. Стіл було заставлено стравами. Але ж
ми ніби збирались вареники готувати? Та все ж вирішили спочатку
краще познайомитись за таким гарним столом, добре закусити, а
потім вже братись до справ. Застольні пісні ллються рікою. Едуард
Капура, музичний керівник аматорського театру пісні і танцю
«Серпанок», співає та грає на акордеоні. Коли ж ми пішли готувати,
то пісні не стихали. Сьогодні в нас, на мій смак, незвичайна страва:
вареники з гречкою і маком за старим українським рецептом. Як
же я люблю гречку! Тому вареники з гречкою мені дуже цікаво було
спробувати. Обов’язки розподілили так: кумася моя готує тісто, а я
начинку, а потім всі разом ліпимо вареники.
Начинка
Як розповіла мені пані Тетяна, головне під час варіння — не зро-
бити з гречки кашу, вона повинна залишитись розсипчастою.
98 | COSMO LADY | апрель-май 2021