Page 98 - 04_05_2021
P. 98

dosug_04-2021  20.04.2021  8:03  Page 98





               територія смаку




               ВАРЕНИКИ З ГРЕЧКОЮ



                       ПІД СПІВИ У СТАРИХ ПЕТРІВЦЯХ

               «УКРАЇНСЬКИЙ ГАСТРОТУР» З ЛІЛІЄЮ РУБАН І ТЕТЯНОЮ ІВАНЮК

                 Що ви очікуєте від звичної української страви? Мабуть, лише гарного приготування
               та цікавої подачі. Чи можна здивувати вас варениками? Мене нещодавно здивували:
               я побачила чимало вареників. Тому ділюсь з вами враженнями та навіть рецептом

                                                          Які вареники вам до вподоби?
                                                            Вареники є візитівкою української кухні, це одна з основних тра-
                                                          диційних страв. Та в кожному регіоні є свої тонкощі в їх приготу-
                                                          ванні, свої смаки до начинок та тіста. Навіть одні й ті ж самі варе-
                                                          ники у різних господинь можуть дуже відрізнятись, бо кожна
                                                          покладе всередину щось за своїм смаком і приготує так, як полюбляє
                                                          її родина. Але ви ніколи не сплутаєте український вареник з італій-
                                                          ськими равіолі або монгольськими мантами, хоч за принципом при-
                                                          готування ці кулінарні вироби схожі та є дальніми родичами. Зараз
                                                          вареники з картоплею, сиром, капустою є майже буденною стравою.
                                                          Їх навіть не потрібно ліпити, можна купити заморожені та просто
                                                          закинути в окріп. Але раніше це була особлива, іноді святкова страва.
                                                          Ліпити вареники збирались гуртом, а кожна подія потребувала особ-
                                                          ливого рецепту їх приготування. Наприклад, на Святвечір є обов’яз-
                                                          ковими вареники з тушкованою квашеною капустою, а вареники з
                                                          сиром та картоплею повинні бути на столі у неділю та на свята. Деякі
                                                          поєднання в традиційних начинках є несподіваними для нас зараз,
                                                          але тим цікавіше робити кулінарні відкриття. Тож ми з кумою також
                                                          вирішили навчитись готувати вареники за українською традицією і
                                                          попрямували задля цього до села Старі Петрівці, що під Києвом.

                                                          Співоча кухня
                                                            Ми з кумою приїхали не кудись, а прямісінько до творчих людей,
                                                          що знаються на традиціях української кухні, у село Старі Петрівці.
                                                          Привітні господині нас зустріли на вході у двір з чарками та хлі-
                                                          бом-сіллю. Тетяна Яременко, художній керівник аматорського театру
                                                          пісні і танцю «Серпанок», одразу познайомила нас з усім колекти-
                                                          вом. Ми зайшли в хату, і залунала пісня «Зеленеє жито, зелене» в
                                                          їхньому живому виконанні. Стіл було заставлено стравами. Але ж
                                                          ми ніби збирались вареники готувати? Та все ж вирішили спочатку
                                                          краще познайомитись за таким гарним столом, добре закусити, а
                                                          потім вже братись до справ. Застольні пісні ллються рікою. Едуард
                                                          Капура, музичний керівник аматорського театру пісні і танцю
                                                          «Серпанок», співає та грає на акордеоні. Коли ж ми пішли готувати,
                                                          то пісні не стихали. Сьогодні в нас, на мій смак, незвичайна страва:
                                                          вареники з гречкою і маком за старим українським рецептом. Як
                                                          же я люблю гречку! Тому вареники з гречкою мені дуже цікаво було
                                                          спробувати. Обов’язки розподілили так: кумася моя готує тісто, а я
                                                          начинку, а потім всі разом ліпимо вареники.

                                                          Начинка
                                                            Як розповіла мені пані Тетяна, головне під час варіння — не зро-
                                                          бити з гречки кашу, вона повинна залишитись розсипчастою.

               98   |  COSMO LADY  |  апрель-май 2021
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103