Page 99 - 04_05_2021
P. 99

dosug_04-2021  20.04.2021  8:04  Page 99





                                                                                              територія смаку




                     Одночасно з гречкою готуємо мак. Його потрібно залити окропом
                     та варити 20 хвилин, для того, щоб відійшла гіркота та мак став
                     м’яким. Коли обидві складові готові, ретельно змішуємо їх в про-
                     порції 1:1 та додаємо за смаком цукор.

                     Тісто
                       Тісто на ці вареники особливе. Мене здивувало, що до нього
                     додають дріжджі. Але для куми, виявилось, це не диковинка, вона
                     таке навіть їла. Цікаво, хто з вас готує вареники з дріжджового тіста?
                     Отже, як готували тісто. До борошна додали поволі тепле молоко та
                     добре вмісили до консистенції густої сметани, потім дріжджі, цукор.
                     Наступними додали туди 3 яйця, олію, муку до потрібної консистен-
                     ції, щоб утворилося еластичне тісто. Кума вимісила тісто та поклала
                     його трішки полежати.

                     Ліпимо вареники
                       Будьте уважні, начинку потрібно остудити заздалегідь, а потім вже
                     класти до вареника. Гарні вийшли вареники в нас під пісні та теплі
                     розмови. І звісно, куди без пісні про варенички та милого? Але були
                     й сумні пісні. Вареники з гречкою та маком є стравою на поминаль-
                     ні дні. Так сталось, що ми приїхали на зйомки на другий день після
                     батьківської суботи, тому і вибір страви до приготування такий.

                     Готуємо вареники на парі та подаємо до столу
                       Наша парова банька зробила варенички такими пухкими та апетит-
                     ними! Але таких красенів треба вміти подати. Гречані вареники в нас
                     були з гречаним медом та вершковим маслом. Одразу з парової бані
                     вареники виклали у жбан з маслом. Ми додали масла за смаком, але
                     не потрібно його шкодувати. Мед загустів, тому додали до нього трош-
                     ки теплої води, ретельно змішали і цією поливкою змастили всі варе-
                     ники, коли вони вже належалися в маслі та трішки охололи. Настав
                     час нести вареники до столу. Там вже всі зачекались, тому дуже ожи-
                     вились, як тільки побачили нас із варениками. Знов залунала пісня.


                     Застілля та знов пісні
                       Вареники виявились дуже смачними, такі ніжні та незвичайні на
                     смак. Я справді таких ще не їла. А пісенний супровід додавав гар-
                     ного настрою. Ох, люблю я гуляти з добрими людьми!

                     Тож, чому колектив називається «Серпанок»?
                       Назва пішла від жіночого головного убору, серпанка, який є сим-
                     волом колективу та основою їх сценічного образу. Для учасниць
                     колективу серпанки виготовляє одна з них, Віра. Вона ж робить тра-
                     диційні прикраси для жінок. Творчі люди всюди творчі. І знаходять
                     одне одного за покликанням душі. Так і цей чудовий колектив утво-
                     рився на основі любові до української культури. Спілкування з
                     цими дивовижними людьми зарядило мене енергією. Ми з кумою
                     також співали разом із ними. А коли прийшов час вже прощатись,
                     то обмінялись подарунками. Відтепер в мене є авторське намисто
                     від народної майстрині та чудові творчі друзі.
                                                       Фото: Віктор Ковалевський

                                                        Instagram: mandry_krainoy
                                        Facebook: Мандри Країною з Лілією Рубан
                                         YouTube: Мандри Країною з Лілією Рубан


                                                                                                  апрель-май 2021  |  COSMO LADY  |  99
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104